Je stelt jouw team samen uit de spelers die actief zijn op het toernooi.

Je team bestaat uit 15 spelers: 11 basisspelers en 4 reserves:

·         1 Keeper + 1 Reserve

·         Verdedigers + 1 Reserve

·         Middenvelders + 1 Reserve

·         Aanvallers + 1 Reserve

Hoeveel verdedigers, middenvelders en aanvallers je kunt opstellen, is afhankelijk van het door jouw gekozen spelsysteem.  Je kunt zelf een systeem kiezen uit de volgende systemen:

·         3 Aanvallers + 1 Reserve

De spelers die je laat spelen als keeper, verdediger, middenvelder of aanvaller moeten voorafgaand aan het toernooi ook echt in die linie zijn ingedeeld. Je mag dus geen aanvaller als verdediger opstellen en vice versa. De linies zijn vooraf bepaald en veranderen niet tijdens het toernooi. De indeling die we voor de Super 11 aanhouden vind je op deze website: UEFA Euro 2024 squads - Wikipedia .

Als een speler in de Super 11 aangemerkt is als bijvoorbeeld middenvelder, maar hij speelt in het echt een wedstrijd als aanvaller, dan telt hij voor de Super 11 als middenvelder.

Reservespelers:

Zolang de 11 basisspelers spelen, leveren de reservespelers geen punten op. Op het moment dat een basisspeler niet speelt (om welke reden dan ook!) dan valt jouw reservespeler in. Per linie kan er maar één reserve invallen (een reserve aanvaller kan bijvoorbeeld nooit de plek van een verdediger overnemen.) Als de basisspeler in de laatste minuut invalt (en dus bijvoorbeeld slechts 1 seconde speelt) dan geldt dit gewoon als een gespeelde wedstrijd.

De Verdubbelaar

Bij het inschrijven van je team kan je één wedstrijd aangeven waar je de verdubbelaar voor in wilt zetten. Die wedstrijd levert voor jou dubbele punten op. Je geeft het wedstrijdnummer (1 t/m 51) op van de door jouw geselecteerde wedstrijd. Het wedstrijdnummer vind je op de pagina 'Poules en Speelschema'. Deze wedstrijdnummers (op de S11 website) zijn leidend indien ze afwijken van de officiële wedstrijdnummers. Je kan hierbij een voorafgaand aan het toernooi bekende wedstrijd kiezen (in de eerste 3 speelrondes), maar je kan bijvoorbeeld ook de eerste halve finale kiezen. Je weet dan alleen nog niet welke teams daarin spelen en of je dan spelers in het veld hebt. Je ziet wel welke winnaar van een vorige ronde-wedstrijd tegen een andere winnaar speelt. Mocht de wedstrijdvolgorde tijdens het toernooi gewisseld worden, dan wordt gekeken naar de teams die spelen, niet naar het wedstrijdnummer. De verdubbelaar kan je ook nog een extra prijs opleveren, als achteraf blijkt dat jij de speler bent die van alle deelnemers het hoogste punten aantal heeft gescoord in een verdubbelaar-wedstrijd.

Bijzondere regels

Officiële uitslag per wedstrijd

Voor een wedstrijd die wordt beslist na penalties geldt dat de wedstrijd als gelijkspel is geëindigd, ongeacht dus wie er wint na strafschoppen.  Verlengingen zelf tellen dus wel mee. Bij verlenging geldt dus de uitslag na 120 minuten. Zonder verlenging geldt de uitslag dus die na 90 minuten (en eventuele blessuretijd natuurlijk) op de borden staat.

Indien de UEFA de officiële uitslag achteraf aanpast dan passen wij ook nog de punten aan, uiterlijk tot een team zijn volgende wedstrijd speelt of tot en met 3 dagen na de wedstrijddag.

Voor de officiële statistieken per wedstrijd, bijvoorbeeld wie er heeft gescoord, wordt de Uefa website (UEFA EURO 2024 | UEFA.com ) gebruikt.

Kaarten

2 keer geel is rood. Dus zowel voor direct rood als 2 keer geel krijg je -4 punten. Bij 2x geel telt de eerste gele kaart dan niet als strafpunt

Een gele of rode kaart voor een speler van jou die een kaart krijgt terwijl hij op de bank zit, telt niet als minpunt, tenzij hij op enig moment in de wedstrijd gespeeld heeft. De normale regel over of je speler wel of niet gespeeld heeft geldt dus.

Penalties

Een keeper krijgt alleen punten voor het stoppen van een penalty als hij de bal geraakt heeft. Raakt hij hem niet, geen punten!

In het voorkomende geval dat een veldspeler een penalty stopt (bijv. bij rood van de echte keeper en geen mogelijkheid tot wisselen) krijgt hij hiervoor geen punten: volgens de indeling van de linies is hij namelijk geen keeper.

Bij een doelpunt uit een penalty telt alleen het aantal punten voor de penalty (ongeacht de linie).

Bij een penalty telt alleen het eerste schot op goal, een goal uit de rebound is een gewoon doelpunt, en telt dan dus volgens de linie. Jouw speler krijgt dan wel een strafpunt voor het missen van de penalty.

Penalties na verlenging tellen niet mee.

De 0 houden

De 0 houden geldt voor de volledige wedstrijd en wordt dus bepaald op het resultaat van het team. Ook als jouw keeper 89 minuten heeft gespeeld en de 2e keeper die de laatste minuut speelt laat er een door, dan heeft jouw keeper niet de 0 gehouden. Idem voor verdedigers.

Ongeldig team

Wij controleren of je team geldig is, maar je bent zelf eindverantwoordelijk! Zien wij het niet en heb je bijvoorbeeld twee Duitse spelers, dan speel je 'out of competition' mee.

Als je vergeten bent om je verdubbelaar in te zetten, dan kan die niet tijdens het toernooi nog ingezet worden.

Spelers die tijdens het toernooi worden vervangen

Als een veldspeler te ziek (waaronder geblesseerd) is om het toernooi te spelen én de coach van het betreffende land een vervanger oproept (zodat zeker is dat de zieke speler niet terugkeert tijdens het toernooi), mag hij vervangen worden tot de eerste wedstrijd van zijn land. Het kan dus zijn dat de deadline voor het inleveren van jouw team al verstreken is en een speler toch vervangen mag worden. Als jij de betreffende speler in jouw Super 11 hebt, dan mag je die speler vervangen, maar alleen door een speler van hetzelfde land. Al je andere spelers blijven gelijk. Als een basisspeler van jouw team vervangen wordt, dan komt daar een basisspeler voor in de plaats (en zo ook een wisselspeler voor een wisselspeler). Je kan dus niet jouw reservespeler van een ander land als basisspeler laten spelen en een nieuwe reservespeler uit het land die een speler heeft vervangen opnemen. Als voorbeeld: Je hebt Frenkie de Jong voor Nederland als basisspeler op het middenveld en je speelt met een 4-4-2 systeem. Frenkie wordt voor de eerste wedstrijd van Nederland vervangen door een andere speler. Je mag dan een andere Nederlandse basisspeler opstellen (niet per se de nieuw opgeroepen speler). Dat kan een weer een middenvelder zijn, maar mag bijvoorbeeld mag ook een spits zijn. Je moet in dat laatste geval dan je spelsysteem wijzigen van 4-4-2 naar 4-3-3.

Keepers mogen gedurende het hele toernooi vervangen worden. Als jouw keeper vervangen wordt, dan mag je een andere keeper van hetzelfde land kiezen. Dat hoeft dus niet de nieuw opgeroepen keeper te zijn. Ook nu geldt dat een reservekeeper door een reservekeeper wordt vervangen en een basiskeeper door een basiskeeper.

Inschrijven

De deadline voor inschrijven van je team ligt op Donderdag 13 juni 2024 om 23:59 uur (21 uur vóór aftrap van de eerste wedstrijd), dus inschrijvingen (of aanpassingen op je team) na de deadline worden niet meegenomen. Als je je team al eerder klaar hebt dan kan je die uiteraard al eerder toesturen.

Inschrijfgeld is 7,50 euro en moet betaald zijn voor de eerste aftrap. Je krijgt hiervoor een tikkie via de groepsapp. Geen betaling van het inschrijfgeld = geen deelname = geen prijs.

Speelronden en prijzenronden

Er zijn 7 speelronden tijdens het WK:

·         Speelronde 1 t/m 3: De poulerondes. Elke ronde bestaat uit  12 wedstrijden per wedstrijdronde.

·         Speelronde 4: de 1/8e finales, bestaat uit 8 wedstrijden

·         Speelronde 5: de 1/4e finales, bestaat uit 4 wedstrijden

·         Speelronde 6: de 1/2e finales, bestaat uit 2 wedstrijden

·         Speelronde 7: de finale, bestaat uit 1 wedstrijd.

Er zijn 5 prijzenronden, waarover prijzen worden uitgekeerd:

·         Prijsronde 1 t/m 3: na elke pouleronde

·         Prijsronde 4: na de 1/8e finale

·         Prijsronde 5: na de finale.

Prijsronde 5 bestaat dus uit speelronden  5 t/m 7 (en dus uit 7 wedstrijden).

Prijzengeld

De prijzenpot is 100% van het totale inschrijfgeld. De prijzen worden uitgekeerd na een prijsronde.

Na elke speelronde krijgt de best scorende deelnemer van die ronde een prijs, te weten 5% van de prijzenpot.  De resterende 75% van de prijzenpot wordt uitgekeerd op basis van de eindresultaten:

Op basis van de eindstand wordt uit de prijzenpot het volgende uitgekeerd:

·         1e plaats - 40 %

·         2e plaats - 20 %

·         3e plaats - 10 %

Dan blijft er nog 5% over. Die gaat als ‘slotbonus’ naar de deelnemer die in een verdubbelaar-wedstrijd het hoogste aantal punten heeft. Als er meerdere deelnemers zijn die de maximale score hebben gehaald in hun bonuswedstrijd , wordt de slotbonus verdeeld over die deelnemers.

Als er bij tussenprijzenrondes meerdere rondewinnaars zijn, wordt de 5% rondeprijs gedeeld tussen die deelnemers.

Bij gelijke stand voor de verdeling op basis van de eindstand,  worden de prijzen van deze personen bij elkaar geteld en gedeeld door het aantal deelnemers die gelijk geëindigd zijn. Als voorbeeld: als er twee winnaars zijn (gelijk geëindigd in de eindstand), dan wordt de 60% voor de 1e en 2e plaats door hen gedeeld.  De 3e plaats krijgt de normale 10%.